Monday, March 23, 2009

Bersabarlah..


Assalamualaikum w.b.t.
Sudah lama rasanya tak mengepost artikel kat blog ni..
InsyaAllah sedikit perkongsian untuk tatapan semua.

Ada seorang insan yang berhati waja meluahkan segala apa yang tersimpan di sanubarinya untukku.. segala masalahnya diperdengarkan padaku.. Semuanya untuk berkongsi masalah agar segala bebanan yang tertanggungnya seorang dapat diringankan..

Aku terkedu.. Rasa sungguh terharu.. dan hanya mampu mendengar dengan mulut yang tidak berbicara.. Aku dengar dengan teliti apakah yang sudah lama terkumpul di lubuk hatinya.. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..

Baginya semua orang tempat dia luahkan masalahnya tidak memahami akan keadaannya..
Bahkan mereka hanya menambahkan lagi masalahnya.. Mereka tidak membantu namun, terus
menghukumnya dengan bermacam-macam prasangka.

Bagiku.. dia keseorangan dalam melayar hidupnya. Mungkin dia sudah pun mengadu akan masalahnya di depan Tuhan namun dia perlukan seseorang sebagai penemannya dalam berbicara.. Aku tidaklah layak untuk itu.. Bahkan aku tak mampu untuk menyelesaikan masalahnya.. namun, aku hanya senyap mendengari masalahnya.. Betapa resah hatinya hanya Tuhan sahaja yang tahu.. Aku simpati.. dan aku menangisi akan peritnya penderitaannya. Tapi apalah sangat yang aku mampu lakukan untuknya? Aku hanya insan biasa yang juga turut melakukan salah dan dosa.

Dia adalah wanita berhati waja.. Melayari bahtera hidupnya dengan begitu gagah walaupun hanya dengan kudrat seorang wanita. Walaupun tiada siapa disisinya, namun dia ada Tuhan, yakni Allah Azza Wajalla yang sentiasa membantunya.. Dia tidak pernah mengaharapkan sesiapa mengasihaninya cuma dia perlukan seseorang untuk berbicara. Segala tanggungjawab yang digalasnya seorang terus dilakukan dengan penuh semangat tanpa mengharapkan bantuan sesiapa. Aku kagum akan dirinya namun, aku amat mengasihaninya. Nuraniku sentiasa berbisik, mudah-mudahan Allah sentiasa membantunya.

Wanita adalah insan lemah.. namun, mungkin ini adalah ketentuan dariNya. Semuanya ada hikmah yang tersirat. Mungkin ujian-ujian inilah sebagai tiket untuknya menuju ke syurga andai dirinya terus sabar, redha dan sentiasa mensyukuri nikmat-nikmatNya. Ya Allah, bantulah dirinya.. Aku tak mampu membantunya namun, kuharap agar Engkau menenangkan hatinya serta memberi sebesar-besar ganjaran buatnya. Amin.


Hayatilah firman Allah dalam surah Al-Baqarah, ayat 214 yang bermaksud :

"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah)."

Yakinlah akan janji Allah.. Mudah-mudahan dengan sabar, kita akan sentiasa mendapat pertolonganNya.

No comments: